Typografisk skattjakt – Så hittar du perfekta typsnitt

Inledning

All typografisk formgivning är viktig för hur ett budskap uppfattas. Ett bra typsnitt kan göra skillnad mellan högklassig design och amatörmässig grafik. Med rätt typsnitt förmedlas budskapet på ett professionellt och effektfullt sätt.

I den här guiden går vi igenom grunderna i att välja, skaffa och använda typsnitt. Vi tittar på skillnaden mellan gratis och betal-typsnitt, var man kan hitta typsnitt av hög kvalitet samt hur man laddar ner och installerar typsnitt på datorn. Syftet är att ge dig de verktyg som behövs för att kunna välja och använda ett lämpligt typsnitt i dina designprojekt.

Vi börjar med en översikt över vad typsnitt är och varför de är viktiga. Sedan går vi in på de olika sätten att skaffa typsnitt – både gratis och mot betalning. Vi tittar också på lagar och regler kring användning av typsnitt. Avslutningsvis ger vi vägledning i hur du väljer rätt typsnitt för ditt projekt och hur du installerar och använder typsnitten i dina designprogram. Med den här guiden ska du få en djupare förståelse för typsnitt som verktyg och känna dig säker på att välja och använda typsnitt som matchar ditt projekt och förmedlar rätt känsla.

Vad är typsnitt?

Ett typsnitt är en komplett uppsättning bokstäver, siffror och tecken med en viss utformning. Det innehåller alltså alla bokstäver från A till Ö, siffror från 0 till 9 samt skiljetecken, accenter och specialtecken.

Typsnitt skiljer sig från teckensnitt på så vis att teckensnitt endast avser en enskild teckenform, till exempel bokstaven A i typsnittet Arial. Ett typsnitt innehåller många olika teckensnitt som tillsammans bildar en enhetlig formgivning.

Det finns olika typer av typsnitt som skiljer sig åt beroende på utseende:

 • Seriff-typsnitt har små streck, så kallade seriffer, i bokstävernas ändar, till exempel Times New Roman. De upplevs ofta som mer formella.
 • Sans-serif-typsnitt saknar seriffer, till exempel Arial. De upplevs ofta som modernare och renare.
 • Handskrivna och dekorativa typsnitt efterliknar handskrift och har ofta utsmyckningar.
 • Monospace-typsnitt har bokstäver med samma bredd, till exempel Courier. De används ofta för kod.
 • Display-typsnitt är utformade för stora rubriker.

Valet av typsnitt påverkar läsbarhet och känslan i en text. Därför är det viktigt att välja rätt typ av typsnitt utifrån sammanhanget.

Varför är typsnitt viktigt?

Typsnitt är viktigt av flera anledningar. Framförallt påverkar valet av typsnitt läsbarheten för texten. Vissa typsnitt är lättare att läsa än andra. Sans-serif typsnitt som Arial och Helvetica anses ofta lättare att läsa, speciellt på skärm, än serif-typsnitt som Times New Roman.

Typsnitt ger också texten en viss karaktär. Ett dekorativt typsnitt signalerar något annat än ett stramt och seriöst typsnitt. Genom att välja rätt typsnitt för innehållet kan man förstärka det budskap man vill förmedla.

Det är också viktigt att välja rätt typ av typsnitt för rätt typ av innehåll. För brödtext är det bra med ett lättläst typsnitt. Rubriker kan ha ett tydligare och mer uttrycksfullt typsnitt. Innehåll som ska läsas på skärm kräver ett annat typsnitt än tryckt text.

Genom att vara medveten om hur olika typsnitt påverkar läsbarheten och uttrycket i texten, kan man använda dem på ett sätt som förbättrar kommunikationen med läsaren. Rätt typsnitt förstärker budskapet i texten.

Gratis typsnitt

Det finns många ställen att hitta gratis typsnitt på. Några populära alternativ är:

Google Fonts – En stor samling med över 1000 olika typsnitt som kan användas fritt. Lätt att bläddra och filtrera efter olika egenskaper. Bra om man letar efter typsnitt för webb.

Font Squirrel – Erbjuder både kommersiella och fria typsnitt. Har en bra samling fräscha gratis typsnitt.

DaFont – Väldigt stor samling med tusentals gratis typsnitt. Ofta lite udda och unika typsnitt.

FontSpace – Ännu en sida med många gratis typsnitt. Möjlighet att ladda upp egna typsnitt.

Behance – Designers laddar ofta upp sina typsnitt gratis på Behance. Hitta unika typsnitt från olika designers.

Fördelar med gratis typsnitt är framförallt att de inte kostar något att använda. Man kan testa många olika typsnitt och hitta unika stilar. Nackdelar kan vara att kvaliteten ibland är sämre på gratis typsnitt. De uppdateras och underhålls inte alltid lika bra. Vissa gratis typsnitt har begränsningar, till exempel får man bara använda dem för personligt bruk. Så det gäller att läsa på om licensen för varje typsnitt.

Betal-typsnitt

Det finns många anledningar att välja ett betal-typsnitt framför ett gratisalternativ. Här några sätt att få tag på betal-typsnitt:

Var man köper betal-typsnitt

Några av de mest populära sidorna för att köpa typsnitt är:

 • MyFonts.com – En samlingsplats med tusentals fonter från hundratals olika typsnittsfoundries. Har kampanjer och sparpaket.
 • FontShop.com – Innehåller klassiska typsnitt liksom de senaste designerna. Köp enstaka typsnitt eller kompletta familjer.
 • CreativeMarket.com – Marknadsplats för digitala produkter som typsnitt, designelement, fotografi med mera. Många typsnitt till rimliga priser.
 • Adobe Fonts – Adobes egna typsnittsbibliotek med kända typsnitt. Många klassiker som finns i Creative Cloud.

Det går också att köpa direkt från typsnittsdesigners hemsidor, t.ex. typography.com, linotype.com och fonts.com.

Priser och licenser

Priserna varierar beroende på antalet typsnitt i en familj, om det är klassiska eller nydesignade typsnitt och andra faktorer. En enstaka regular eller bold kan kosta från 20 dollar och uppåt. Mer kompletta typsnittsfamiljer med många vikter och teckensnitt kan kosta från 100 dollar och uppåt.

När du köper ett betal-typsnitt får du en licens som anger hur typsnittet får användas. Det kan vara en kommersiell desktop-licens, webbläsarlicens, app-licens eller liknande. Läs licensvillkoren noga så du vet vad som gäller.

Fördelar med betal-typsnitt

Här är några fördelar med betal-typsnitt:

 • Professionellt utformade – ger ett mer proffsigt intryck åt ditt projekt.
 • Större utbud – så gott som alla kända och populära typsnitt kräver licens.
 • Fler vikter och teckensnitt – kompletta typsnittsfamiljer ger mer flexibilitet.
 • Högre kvalitet – typografer lägger ner mycket arbete på ritning och spacing.
 • Exklusivitet – slipper att många andra använder samma typsnitt.
 • Stödjer designers – genom att köpa licens bidrar du till att driva typsnittsdesign framåt.
 • Kommer med support – möjlighet att få hjälp om problem uppstår.
 • Tryggt och lagligt – inga risker att bryta mot upphovsrätt genom att använda olagligt.

Så för den som satsar på hög kvalitet i sina projekt och vill ha tillgång till de bästa typsnitten är betalalternativ att rekommendera.

Open source-typsnitt

Open source-typsnitt är typsnitt med en upphovsrätt som tillåter fri användning, modifiering och distribution. Till skillnad från gratis typsnitt som ofta har begränsningar, kan open source-typsnitt användas fritt även i kommersiella sammanhang.

Några exempel på populära open source-typsnitt är:

 • Open Sans – Ett klassiskt och lättläst sans-serif typsnitt skapat av Steve Matteson.
 • Raleway – Ett elegant sans-serif typsnitt designat av Matt McInerney.
 • Roboto – Ett modernt sans-serif typsnitt utvecklat av Christian Robertson för Android.
 • Source Sans Pro – Ett sans-serif typsnitt optimerat för användarvänlighet av Paul D. Hunt.
 • Lato – Ett sans-serif typsnitt designat för läsbarhet av Łukasz Dziedzic.

Open source-typsnitt utvecklas ofta av flera designers genom crowd-sourcing. Alla kan bidra genom att rapportera buggar, föreslå förbättringar eller till och med lägga till nya tecken och vikter. Utvecklingen sker öppet på plattformar som GitHub där vem som helst kan delta.

Att bidra till open source-typsnitt är ett bra sätt för grafiska designers att bygga sitt CV och portfolio. Det ger även möjlighet att påverka populära typsnittsprojekt och utbyta kunskap med andra designers. För att komma igång kan man hitta ett projekt man gillar på t.ex. Google Fonts och gå med i deras utvecklingsforum och chatgrupper.

Lagar kring typsnitt

Typsnitten som designas är skyddade av upphovsrättslagar. Precis som med annat skyddat material, som musik, filmer och böcker, så får man inte använda typsnitt utan tillstånd från upphovsmannen.

De flesta typsnitt är licensierade och säljs med en EULA (End User License Agreement) som anger hur typsnitten får användas. Oftast får man bara använda typsnitten för eget bruk i tex datorer och utskrifter. Att dela typsnitten vidare eller använda dem kommersiellt kräver extra licenser. Vissa typsnitt är helt gratis att använda kommersiellt medan andra kan kosta tusentals kronor.

Några viktiga regler att tänka på:

 • Ladda inte ner och installera typsnitt utan licens. Det är olagligt.
 • Dela inte typsnitt filer med andra om du inte har rätt licens.
 • Läs alltid igenom EULA för typsnitt innan du använder dem för att se vad som är tillåtet.
 • Om du vill använda ett typsnitt kommersiellt, köp rätt licens för det.
 • Använd open source-typsnitt om du vill slippa licensproblem.

Genom att följa upphovsrättslagar och typsnittslicenser visar du respekt för formgivarna och deras arbete. Då bidrar du också till en sund typografisk bransch där designern får betalt för sina verk.

Hitta rätt typsnitt

Att välja rätt typsnitt för ditt projekt eller din design kan vara en utmaning med så många alternativ att välja mellan. Här är några tips för att hitta och välja det perfekta typsnittet:

 • Tänk på syftet – Fundera över vad typsnittet ska användas till. Ska det vara läsbart i långa textstycken eller snarare fånga uppmärksamhet i en rubrik? Välj ett typsnitt som passar sammanhanget.
 • Testa olika alternativ – Prova att sätta samma text med olika typsnitt för att se skillnad i känsla. Ett elegant typsnitt kan signalera exklusivitet medan ett handskrivet typsnitt ger ett personligt intryck.
 • Läs upp texten – Genom att läsa texten högt med olika typsnitt blir det tydligt hur läsbarheten påverkas. Ett typsnitt som flyter på vid uppläsning fungerar bra för längre textstycken.
 • Kolla teckenavstånd – Jämför teckenavståndet (kerning) mellan olika typsnitt. Ett jämnt teckenavstånd ökar läsbarheten. Titta även på radavstånd.
 • Mixa typsnitt – Att kombinera typsnitt, till exempel för brödtext och rubriker, kan ge en intressant visuell kontrast. Pröva dig fram till spännande kombinationer.
 • Testa olika storlekar – Typsnitt upplevs olika beroende på storlek. Prova olika storlekar för att se hur känslan förändras. Överväg läsbarhet kontra uttryck.
 • Fundera på sans eller serif – Sans (utan klackar) ger ett modernt intryck medan serif (med klackar) kan uppfattas som mer traditionellt. Välj det som passar sammanhanget bäst.
 • Kolla typografiska detaljer – Studera bokstävernas form, linjetjocklek och annat som påverkar känslan. Ett runt och mjukt typsnitt kan skapa en varm känsla.
 • Prova i verklig kontext – Testa typsnittet i sitt sammanhang, till exempel på en webbplats eller i ett dokument, för att se hur det fungerar i praktiken.

Genom att testa sig fram och jämföra olika typsnitt hittar du förhoppningsvis det perfekta typsnittet för ditt projekt. Kom ihåg att läsbarhet och syfte bör styra valet. Lycka till!

Installera och använda typsnitt

När du hittat ett typsnitt du vill använda är nästa steg att installera det på din dator eller telefon.

Installera på dator/telefon

För att installera ett nytt typsnitt på en Windows-dator öppnar du mappen Fonts under Control Panel. Där kan du dra och släppa in nya typsnittsfiler. På Mac hittar du Font Book-appen under mappen Applications. I Font Book kan du lägga till nya typsnitt genom att välja ”Add Fonts” i menyn.

På Android telefoner installerar du helt enkelt typsnittsfilen genom att öppna den. På iPhone måste du använda en app som AnyFont för att lägga till nya typsnitt.

Använda i olika program

När du installerat ett typsnitt blir det tillgängligt i de flesta program där du kan välja teckensnitt – ordbehandlare som Word och Pages, presentationsprogram som PowerPoint och Keynote, designprogram som Photoshop och Illustrator med mera.

I inställningarna för dokumentet eller projektet brukar det finnas en font-meny där du kan välja vilket typsnitt som ska användas för rubriker, brödtext och andra textobjekt. Så fort du installerat ett typsnitt dyker det upp i den menyn.

Det är bara att börja använda ditt nya typsnitt! Testa dig fram för att hitta rätt användningsområden för olika typsnitt.

Avslutning

Den här guiden har gått igenom de olika sätten man kan få tag på typsnitt, både gratis och betalalternativ. Vi har tittat på:

 • Vad typsnitt är och varför de är viktiga
 • Var man kan hitta gratis typsnitt
 • Betaltypsnitt och deras fördelar
 • Open source-typsnitt som alternativ
 • Lagar kring användning av typsnitt
 • Hur man hittar rätt typsnitt för sitt projekt
 • Installation och användning av typsnitt

Oavsett om du letar efter gratis eller betal-typsnitt så finns det många bra alternativ. Det viktigaste är att hitta typsnitt som passar ditt syfte och projekt. Med rätt typsnitt kan du lyfta din design och kommunikation till en högre nivå.

För den som vill lära sig mer om typsnitt rekommenderar jag boken The Elements of Typographic Style av Robert Bringhurst. Det är en klassiker inom typografi som går på djupet kring typsnitts historia, användning och design. Definitivt värt att läsa för den som är intresserad av ämnet!

Lämna en kommentar