Gratis WordPress-tema: En djupdykning i för- och nackdelar

Introduktion

WordPress har blivit ett väldigt populärt val för att skapa webbplatser tack vare sin flexibilitet och användarvänlighet. En stor del av den flexibiliteten kommer från möjligheten att ändra webbplatsens utseende och funktioner genom att välja olika teman.

Det finns tusentals gratisteman tillgängliga att välja bland. Med så många alternativ kan det vara svårt att veta vilket tema som passar ens behov bäst. Därför finns det ett behov av ärliga recensioner som utvärderar och jämför de bästa gratistemanen.

Målgruppen för den här artikeln är främst småföretagare, föreningar, ideella organisationer och andra som vill skapa en WordPress-webbplats men har en begränsad budget. Genom konkreta exempel på bra gratisteman blir det enklare för dem att fatta ett välgrundat beslut.

Syftet är alltså att ge målgruppen vägledning och spara dem tid genom att lyfta fram de mest användarvänliga, funktionsrika och visuellt tilltalande gratistemanen just nu. Artikeln kommer fokusera på teman som passar för olika typer av webbplatser, inte bara bloggar. På så sätt blir informationen mer användbar.

Vad är WordPress-teman?

WordPress-teman är färdiga designmallar som styr utseendet och känslan på en WordPress-webbplats. De innehåller css-, javascript-, bild- och php-filer som tillsammans skapar webbplatsens layout, färger, typografi och grafiska element.

Teman låter dig snabbt byta utseende på din webbplats utan att behöva koda om allt från grunden. Genom att aktivera och anpassa ett tema kan du enkelt förändra webbplatsens visuella identitet. Allt från sidlayout, logotyp, färgpalett till typsnitt och mycket annat styrs av temat.

Teman fungerar som en mall som lägger sig ovanpå WordPress kärninstallation. De ger dig kontroll över webbplatsens design utan att behöva röra kärnfunktionerna. Det finns tusentals gratis och premiumteman att välja mellan, så du kan hitta ett tema som passar dina behov och ger din webbplats rätt känsla och utseende.

Varför använda gratisteman?

Det finns både för- och nackdelar med att använda gratisteman till WordPress jämfört med premiumteman.

Fördelar med gratisteman

 • Gratis: Den främsta fördelen är såklart att de är helt gratis att använda. Det kostar ingenting att ladda ner och installera ett gratistema.
 • Många att välja mellan: Det finns tusentals gratisteman tillgängliga, så du har ett enormt utbud att välja mellan. Allt från minimalistiska teman till mer avancerade teman med många funktioner.
 • Enkelt att byta tema: Eftersom de är gratis kan du testa många olika teman tills du hittar ett som passar dina behov, utan extra kostnad. Det är enkelt att byta tema i WordPress.
 • Open source: Gratisteman är vanligtvis open source, vilket innebär att koden är transparent och kan vidareutvecklas av andra. Det finns en stor utvecklarcommunity kring många populära gratisteman.

Nackdelar med gratisteman

 • Sämre support: Supporten för gratisteman brukar vara sämre än för premiumteman. För gratisteman får du förlita dig på communityn i forum och FAQ, medan premiumteman ofta har professionell support.
 • Färre funktioner: Gratisteman har ofta färre inbyggda funktioner och inställningsmöjligheter än premiumteman. Vissa avancerade funktioner saknas i gratisversionerna.
 • Mindre flexibilitet: Eftersom du inte har tillgång till temats källkod med ett gratistema kan du inte anpassa det lika mycket som ett premiumtema. Det är svårare att ändra design och funktioner.
 • Sämre kvalitet: Vissa gratisteman är dåligt kodade, vilket kan leda till sämre prestanda, säkerhetsproblem och buggar. Kvalitetskontrollen är inte alltid den bästa.
 • Sämre dokumentation: Dokumentationen och användarmanualerna för gratisteman är ofta knapphändiga eller obefintliga. För premiumteman finns det vanligen utförlig dokumentation.

De bästa gratistemanen

När det kommer till gratisteman för WordPress så finns det många alternativ att välja mellan. Här är några av de mest populära och bästa gratistemanen:

Twenty Twenty-One

Twenty Twenty-One är det senaste standardtemat som släppts av WordPress. Det har en modern och ren design som passar de flesta webbplatser. Temat är responsivt och anpassar sig efter mobil, surfplatta och dator. Det innehåller grundläggande funktioner och stöd för de viktigaste tilläggen.

Astra

Astra är ett snabbt och lättanvänt tema som är populärt bland många. Det har stöd för anpassning via Astra Pro och många tillägg. Temat innehåller widgets, stöd för e-handel och är fullt responsivt. Astra ger en professionell design som passar bloggar, butiker och företag.

OceanWP

Med OceanWP får du ett modernt tema med många premiumfunktioner. Det fungerar bra för sajter inom olika nischer och ger ett proffsigt intryck. OceanWP har stöd för Elementor, WooCommerce, annonser och mycket mer. Det är snabbladdat och enkelt att anpassa.

GeneratePress

GeneratePress är ett lättviktigt premiumtema som fokuserar på hastighet och användarvänlighet. Det ger en ren och responsiv design som går att bygga vidare på. GeneratePress har stöd för de flesta stora tillägg och page builders. Det passar bra för bloggar och webbutiker.

Hestia

Hestia ger en stilren design med fokus på webbutiker och e-handel. Det har stöd för WooCommerce, är responsivt och innehåller många anpassningsmöjligheter. Hestia passar bra för mode- och livsstilsbloggar samt webbutiker inom olika nischer. Det ger ett proffsigt första intryck.

Neve

Neve är ytterligare ett populärt gratistema med ren och responsiv design. Det är lätt att komma igång med och enkelt att anpassa efter behov. Neve har stöd för populära tillägg som Elementor, WooCommerce med mera. Det passar utmärkt för bloggar, webbutiker och företagssajter.

Utseende och användarvänlighet

När det kommer till utseende och användarvänlighet varierar kvaliteten en hel del mellan olika gratisteman. Vissa har ett väldigt basalt och standardiserat utseende utan mycket möjlighet till anpassning. Andra erbjuder många valmöjligheter för färger, typsnitt, layouter med mera.

Generellt sett har premiumteman oftast ett snyggare och mer modern design än gratisalternativ, men det finns definitivt gratisteman med ett tilltalande utseende också. Astra, GeneratePress och OceanWP är exempel på populära gratisteman med ett fräscht, responsivt utseende.

Användarvänligheten i administrationspanelen varierar också. Vissa teman har en rörig inställningsmeny medan andra har en tydlig och logisk struktur. Det bästa är att prova sig fram och se vilket gränssnitt som passar ens egna arbetssätt bäst.

Många moderna gratisteman erbjuder också AMP-stöd, vilket ger en snabb och mobilanpassad upplevelse. Så även om gratisteman kanske inte alltid erbjuder samma nivå av designflexibilitet som premiumalternativ, går det att hitta många snygga och användarvänliga gratisteman om man letar.

Funktioner och plugin-stöd

Ett viktigt kriterium för många när man väljer WordPress-tema är vilka funktioner och plugin-integrationer som erbjuds. Gratisteman har ofta färre inbyggda funktioner och sämre stöd för populära plugins jämfört med premiumteman.

Några viktiga funktioner att titta efter är:

 • Responsivt tema som fungerar bra på mobil och surfplatta
 • Avanerade widgetar och sidolayouts
 • SEO-optimering med metadata, Open Graph och Schema.org
 • Integrerat kontaktformulär
 • Avancerade inställningar för färger, typsnitt etc
 • Flerspråksstöd

Populära plugins som många teman har direkt stöd för är:

 • WooCommerce
 • Easy Digital Downloads
 • Events Calendar
 • Contact Form 7
 • Yoast SEO

Även om gratisteman vanligtvis har sämre stöd, finns det några som har relativt bra integration med centrala funktioner och plugins. Det gäller att undersöka detta noga innan man bestämmer sig för ett visst gratistema. Annars riskerar man att behöva göra egna anpassningar för att få full funktionalitet.

Säkerhet

Säkerhet är en viktig aspekt att tänka på när man väljer gratisteman till WordPress. Även om många gratisteman är helt säkra att använda, så finns det vissa risker man bör vara medveten om.

Det främsta problemet med gratisteman är att de inte alltid uppdateras och patichas lika regelbundet som premiumteman. Utvecklare av gratisteman kanske inte har resurser att fortlöpande leta efter och åtgärda säkerhetsbrister. Detta kan göra att sårbarheter blir kvar längre i gratisteman jämfört med betalteman.

Man bör därför vara noggrann med att bara välja populära gratisteman med många användare och aktiva utvecklare, så att risken för okända säkerhetshål minimeras. Undvik helt okända eller övergivna gratisteman.

Det är också viktigt att själv hålla sitt tema uppdaterat. Så fort det släpps en uppdatering för ditt tema bör du installera den, även om den bara innehåller ”buggfixar” eller underhåll. Dessa mindre uppdateringar täpper ofta till säkerhetshål. Genom att alltid ha den senaste versionen av ditt tema minskar du risken för att din sajt blir hackad eller får skadlig kod.

Med lite försiktighet vid temaval och genom att hålla temat uppdaterat kan gratisteman vara ett bra alternativ även ur säkerhetssynpunkt. De allra populäraste gratistemanen tenderar att vara väl underhållna och säkra för de flesta användare.

Support och dokumentation

Support och dokumentation är viktigt när man väljer ett WordPress-tema. Eftersom gratisteman är gratis finns det oftast inte lika bra support som med premiumnivå teman.

De flesta gratisteman har dock någon form av dokumentation, vanligtvis i form av instruktionsguider. Dessa förklarar hur man installerar och använder temat med skärmdumpar. Vissa teman har även en FAQ eller ett forum där användare kan ställa frågor.

För de populäraste gratistemanen som Astra, GeneratePress med flera finns det stora communityn och många användare som hjälper varandra. Även på WordPress.org går det att hitta trådar om specifika teman.

När det gäller officiell support från temaskaparna är det dock varierande. Vissa erbjuder bra support medan andra bara har dokumentation. Det är därför viktigt att undersöka vilken support som finns innan man väljer ett gratistema.

Överlag är dokumentationen och community-stödet tillräckligt för de flesta behov med gratisteman. Men för avancerade användare eller företag kan det vara värt att betala för premiumnivå teman med bättre support.

Premiumalternativ

Kort om premiumteman som alternativ.

Premiumteman är betalversioner av WordPress-teman som erbjuder mer avancerade funktioner och anpassningsmöjligheter än de gratis varianterna. Även om gratisteman ofta räcker för många mindre webbplatser, kan premiumteman vara värt att överväga för större eller mer krävande projekt.

Några fördelar med premiumteman:

 • Bättre design och användarupplevelse. Premiumteman är ofta estetiskt tilltalande och användarvänliga. De har mer avancerade inställningsmöjligheter för färger, typsnitt, layout etc.
 • Fler plugins och funktioner. Premiumteman inkluderar ofta plugins och extra funktioner som annars skulle kosta extra, t.ex. bildgallerier, kontaktformulär, undersidor etc. Detta sparar pengar jämfört med att köpa plugins separat.
 • Bättre support. De flesta premiumteman erbjuder professionell support och snabbare uppdateringar vid säkerhetsproblem eller kompatibilitetsfrågor.
 • Större flexibilitet. Premiumteman ger mer kontroll över webbplatsens utseende och funktioner. De är oftast enklare att anpassa till specifika behov.
 • Högre kvalitet. Premiumteman håller ofta högre kvalitet och är mindre benägna att innehålla buggar eller säkerhetsbrister. De uppdateras och underhålls mer aktivt.

Självklart kostar premiumteman pengar, vanligtvis mellan $50-$100. Man bör överväga om budgeten tillåter och om behoven motiverar kostnaden, jämfört med att använda gratisalternativ. Men för ambitiösa webbprojekt kan premiumteman vara en bra investering.

Sammanfattning

Gratisteman för WordPress kan erbjuda ett bra sätt för bloggare och webbplatsägare att komma igång utan att behöva betala för ett premiumtema. De flesta gratisteman har ett snyggt modernt utseende, bra användarvänlighet och de viktigaste funktionerna man behöver.

Många populära gratisteman som Astra, GeneratePress och OceanWP har stöd för customizer så man kan enkelt anpassa färger och typsnitt. De har också bra dokumentation och aktiv support om man behöver hjälp. Säkerheten är också bra så länge man håller WordPress och alla plugins uppdaterade.

Sammanfattningsvis kan gratisteman vara ett utmärkt alternativ för många användare, särskilt i början. De har de viktigaste funktionerna och ser professionella ut. Om man senare vill ha mer avancerade funktioner eller extremt mycket anpassningsmöjligheter kan man uppgradera till ett premiumtema. Men för de flesta mindre sajter är ett bra gratistema fullt tillräckligt.

Lämna en kommentar