Pintresta dig till en starkare hemsida – Så maximerar du din närvaro med hjälp av Pinterest

Inledning

Pinterest kan vara ett kraftfullt verktyg för att öka trafiken till din hemsida och bygga ditt varumärke online. Genom att använda Pinterest strategiskt kan du nå ut till en ny publik, öka antalet besökare och skapa varaktiga relationer med potentiella kunder.

I den här guiden får du lära dig hur du kan dra maximal nytta av Pinterest för att stärka din hemsida. Vi tittar närmare på hur du skapar ett professionellt Pinterest-konto, optimerar dina pins för att nå rätt målgrupp, pinnar innehåll från din egen hemsida och mäter resultatet för att se vad som fungerar bäst.

Genom att applicera tipsen och strategierna i den här guiden kommer du kunna använda Pinterest på ett effektivt sätt för att marknadsföra din hemsida, öka trafiken och i slutändan sälja fler produkter eller tjänster. Låt oss börja!

Skapa ett Pinterest-konto

Det första steget är att skapa ett konto på Pinterest. Detta är gratis och tar bara några minuter.

Registrera dig och optimera din profil

Gå till Pinterest.com och klicka på ”Logga in” uppe i högra hörnet. Välj sedan ”Skapa konto” och fyll i dina uppgifter.

När du har skapat kontot är det dags att optimera din profil. Lägg till en profilbild, fyll i en kort biografi och länka till din hemsida och andra sociala medier-konton i profilen. Detta hjälper läsare att lära känna dig och hitta mer av ditt innehåll.

Genom att länka till din hemsida från din Pinterest-profil kan du också få gratis backlinks som hjälper till att stärka din hemsidas SEO.

Optimera dina pins

Riktlinjer för bra bilder:

 • Använd högupplösta bilder. Låg kvalitet eller suddiga bilder kommer inte att få så stor spridning.
 • Välj bilder som sticker ut och fångar ögat. Unika vinklar, färger och kompositioner fungerar bäst.
 • Se till att bilderna relaterar till innehållet i pinnet.
 • Testa olika bildformat. Kvadratiska och vertikala brukar fungera bra.
 • Undvik för mycket text på bilden. Fokusera på visuellt tilltalande bilder.

Lägg till beskrivningar:

 • Skriv en tydlig och informativ beskrivning av vad pinnet handlar om.
 • Använd nyckelord som besökare kan söka efter.
 • Var personlig i tonen och berätta varför du vill dela pinnet.
 • Håll beskrivningen kort, max 2-3 meningar.

Använd relevanta nyckelord:

 • Lägg till nyckelord i beskrivningen som speglar innehållet.
 • Använd variationer av orden för att täcka fler sökningar.
 • Hitta ord som beskriver emotionen eller nyttan med innehållet.
 • Se vilka ord som redan är populära inom ämnet.

Genom att optimera dina bilder, beskrivningar och nyckelord maximerar du chansen att dina pins hittas och sprids vidare av andra pinners.

Skapa intressanta pinboard

En nyckel för att effektivt använda Pinterest för att marknadsföra din hemsida är att skapa engagerande tematiska pinboard. Genom att organisera dina pins i olika ämnesområden kan du dra till dig en publik som är intresserad av just det ämnet.

Några tips för att skapa intressanta pinboard:

 • Välj tydliga teman eller ämnen för varje pinboard, t.ex. ”Trädgårdstips”, ”Heminredning”, ”Recept” etc. Det gör det lättare för andra att hitta och följa dina pinboard.
 • Blanda dina egna pins med innehåll från andra för att få variation.
 • Välj en tilltalande titel och beskrivning för varje pinboard. Berätta vad följare kan förvänta sig.
 • Lägg till nytt innehåll regelbundet så pinboarden känns aktiv och engagerande.
 • Använd flera pinboard för att täcka olika nischer och ämnesområden.
 • Skapa pinboard för olika målgrupper, t.ex. kvinnor, män, föräldrar, trädgårdsodlare etc.
 • Ha separata pinboard för olika delar av din hemsida eller produkter.

Genom att bygga en publik kring väldefinierade ämnesområden ökar du chansen att locka målgruppsanpassade besökare till din hemsida. Testa dig fram till vilka teman som funkar bäst.

Pinna innehåll från din hemsida

Ett bra sätt att dra nytta av Pinterest för att marknadsföra din hemsida är genom att pinna innehåll direkt från din webbplats.

Välj bra innehåll att promota

Var noga med att välja ut inlägg, sidor eller produkter från din webbplats som passar Pinterest-användare. Innehåll med bra bilder eller infografik fungerar ofta bra. Välj populära och engagerande inlägg.

Lägg till backlinks

Se till att alla pins du skapar innehåller en backlink tillbaka till originalinnehållet på din webbplats. Det gör det enkelt för Pinterest-användare att besöka din sajt.

Sprid över flera pinboard

Sprid ditt innehåll över flera olika pinboard istället för att samla allt på ett ställe. Det gör att ditt innehåll når en bredare publik. Välj pinboard baserat på innehållets ämne och målgrupp.

Genom att pinna engagerande innehåll från din egen webbplats på ett smart sätt kan du dra nytta av Pinterests viralitet samtidigt som du bygger backlinks och driver trafik tillbaka till din sajt.

Följ och engagera andra pinners

Hitta influencers inom ditt område på Pinterest genom att söka efter nyckelord som är relevanta för din nisch. Titta igenom deras pinboards och leta efter pinners som regelbundet publicerar högkvalitativt innehåll som relaterar till dina produkter eller tjänster.

När du hittat några bra konton att följa, engagera dig i deras innehåll genom att kommentera och gilla pins. Det uppmuntrar dem att besöka din profil och följa dig tillbaka. På så sätt kan du bygga relationer med influencers och utöka ditt nätverk.

Var aktiv i kommentarsfälten och ställ frågor för att starta konversationer. Dela även dina egna pins med relevanta hashtags så att influencers hittar ditt innehåll. Genom att engagera dig bidrar du till communityt och bygger ditt varumärke.

Använd smarta knep för virala pins

Pinterest är ett utmärkt verktyg för att sprida innehåll viralt. Genom att använda knep som att skapa populärt innehåll, hänga på trender och optimera pins för delning kan du öka chanserna för att ditt innehåll sprids organiskt på Pinterest.

Populära typer av innehåll

Vissa typer av innehåll tenderar att spridas mer viral än andra på Pinterest. Här är några populära innehållstyper att överväga:

 • Recept och matlagning – Pins med läckra matbilder och recept drar ofta till sig engagemang. Dela dina bästa recept.
 • Inredning och heminredning – Inrednings- och DIY-projekt är väldigt populärt. Dela dina bästa idéer för hemmet.
 • Mode och stil – Moderelaterat innehåll som kläder, accessoarer, smink och frisyrer sprids ofta. Visa upp dina bästa outfit-idéer.
 • Resor – Fantastiska resmål och reseinspiration får människor att drömma. Dela dina bästa resebilder och tips.
 • Citat – Inspirerande och tankeväckande citat delas flitigt. Hitta passande citat för ditt varumärke.

Genom att skapa innehåll inom dessa områden ökar du chanserna för viral spridning på Pinterest.

Trender och viral spridning

Håll utkik efter vad som är populärt och trendar på Pinterest just nu. Pins som fångar aktuella trender och teman har potential att spridas viralt.

Använd Pinterests egna verktyg för att identifiera trender, till exempel den årliga Pinterest 100-listan eller avsnittet Trending på Pinterest. Här kan du få inspiration till innehåll som har potential att bli viralt.

Optimera och anpassa ditt innehåll för att passa in i pågående trender. Det ökar chanserna att dina pins upptäcks och sprids av fler pinners med liknande intressen.

Optimera för delning

Se till att dina pins är optimerade för att människor ska vilja dela dem. Det handlar om både bilden, texten och beskrivningen.

 • Använd fängslande bilder i bra kvalitet.
 • Skriv tydliga, kortfattade rubriker som väcker nyfikenhet.
 • Lägg till en beskrivning som ger mer kontext och uppmanar till delning.

Genom att optimera dina pins på detta sätt blir de mer delningsvärda. Då sprids de lättare på Pinterest.

Optimera för sökmotorer

Att optimera dina pins för sökmotorer kan hjälpa fler att hitta ditt innehåll och öka trafiken till din hemsida. Här är några tips:

Använd bra titlar, beskrivningar och nyckelord

 • Titlarna på dina pins bör vara sökvänliga och innehålla de viktigaste nyckelorden. Använd de ord som folk söker efter.
 • Skriv en tydlig beskrivning av varje pin som förklarar vad det handlar om. Inkludera relevanta nyckelord.
 • Lägg till nyckelord i sektionerna ”Alt Text” och ”Section” för varje pin. Detta hjälper sökmotorer att förstå vad pinet handlar om.
 • Använd nyckelord naturligt. Stoppa inte in massa nyckelord bara för sökmotoroptimering. Låt texten flyta på ett naturligt sätt.
 • Variera nyckelorden. Använd synonymer och relaterade ord för att täcka ditt ämne från olika vinklar.

Genom att optimera dina Pinterest-pins på det här sättet maximerar du chansen att dyka upp i relevanta sökningar. Det leder i sin tur till mer trafik till din hemsida.

Mät trafiken till din hemsida

När du har byggt upp en närvaro på Pinterest är nästa steg att mäta trafiken till din hemsida för att se effekten. Ett av de bästa verktygen för detta är Google Analytics.

Genom att använda Analytics kan du spåra hur många besökare som kommer till din hemsida från Pinterest. Du kan även se vilka sidor de besöker och hur länge de stannar.

För att få en tydlig bild bör du använda utm-märkning av länkar från Pinterest till din hemsida. Detta gör att du kan se exakt vilka kampanjer och pins som genererar klick och trafik.

Exempel på utm-märkning:

https://www.exempel.se/?utm_source=pinterest&utm_medium=social&utm_campaign=viralpin

På så vis kan du enkelt jämföra olika typer av innehåll och se vad som fungerar bäst för att engagera dina följare och driva trafik till hemsidan. Över tid ger dig det värdefull insikt om vad du bör fokusera på i din Pinterest-marknadsföring.

Genom att optimera baserat på Analytics-data kan du maximera effekten av din närvaro på Pinterest. Mätning ger dig kunskap om vad som fungerar och inte, så du kan finjustera din strategi.

Fortsätt utveckla din närvaro

När du har byggt upp en bra närvaro på Pinterest är det viktigt att fortsätta utveckla din profil och innehåll. Här är några tips för att göra det:

Schemalagda pins och annonsering

Schemalägg pins för att sprida ut ditt innehåll jämnt över dygnet och veckan. På så sätt exponeras dina följare för nytt innehåll regelbundet.

Prova också att annonsera för att nå ut till en bredare publik. Pinterest erbjuder annonsverktyg där du kan rikta dig till specifika målgrupper baserat på intressen, demografi, plats osv. Testa olika annonsupplägg för att se vad som fungerar bäst.

A/B-testa olika typer av innehåll

Gör A/B-tester för att se vilka typer av innehåll som engagerar mest. Testa till exempel olika bildformat och textlängder. Eller jämför pins som länkar till din hemsida med pins som är fristående. Genom att testa dig fram kan du optimera ditt innehåll.

Fortsätt också att utforska nya ämnen och trender inom ditt område. Variera ditt innehåll så att det inte blir för enformigt för dina följare. Håll dig uppdaterad om vad som händer inom Pinterest för att hela tiden förbättra din närvaro.

Lämna en kommentar